Home Noutăţi Substratul pentru acoperișul verde – de ce este atât de special?

Substratul pentru acoperișul verde – de ce este atât de special?

8 min de citit
1
972
Substratul pentru acoperișul verde – de ce este atât de special?

Acoperiș verde extensiv – greutate redusă, cost eficient și probabil cel mai răspandit tip de acoperiș vegetal. Totuși, proprietățile care îi permit greutatea redusă supun plantele la condiții de supraviețuire extreme.

Retenția de apă
În general mare parte din apa stocată într-un sistem de acoperiș verde este reținută în mediul de cultură. Grosimea relativ mică a “solului” unui acoperiș vegetal limitează serios capacitatea de retenție a apei, acest factor adaugându-se unui șir de proprietăți care supun vegetația la condiții severe de trai. Acest lucru se reflectă și în lista destul de scurtă a plantelor pretabile unui sistem de acoperiș verde extensiv. Condițiile extreme de mediu sunt luate în calcul în cazul proiectării acoperișurilor verzi extensive, însă acestea reperezintă numai o parte a provocării, fiind și alte aspecte de luat în seamă.

Greutate și buruieni
Greutatea sistemului este o particularitate deosebit de importantă la acoperișurile vegetale. În practică, din cauza limitărilor structurale, acest criteriu este, de regulă, decisiv în alegerea modelului extensiv. Condițiile severe de mediu limitează răspândirea vegetației nedorite, care dacă ar prospera, ar putea duce la supraîncărcarea acoperișului. Câteva semințe purtate de vânt pot încolți și crește, dar plantele de talie mijlocie sau mare nu vor supraviețui din cauza lipsei de apă, iar pe termen lung va rămâne vegetația extensivă dorită. Astfel, iată, există și o latură pozitivă a condițiilor extreme de pe acoperișul verde extensiv. Din acest motiv nu se recomandă mărirea retenției de apă cu strat suplimentar de vată minerală sau adaos excesiv de compost în compoziția substratului așternut.

Din acest punct de vedere trebuie subliniat că structura acoperișului verde extensiv trebuie să aibă particularitățile unui sistem de mediu extrem. În caz contrar vegetația dorită va fi treptat înlocuită și pentru a evita creșterea în greutate a biomasei se va ajunge la intervenții costisitoare de întreținere și îngrijire.

Merită menționat că la sistemele extensive cu irigație, fenomenul apare mai des. Apa în surplus, provenită din irigare, poate perturba dezvoltarea vegetației planificate, încurajând apariția speciilor invazive de “buruieni”. Acestea, (diferite specii de iarbă, splinuta etc.) care în mod normal sunt dominate de soiurile de sedum, au mai multe șanse de supraviețuire, și astfel în timp pot înlocui vegetația dorită.

Din cele de mai sus rezultă că mediul de cultură, substratul este un element cheie în designul acoperișului verde extensiv. Limitarea cantității de apă la un nivel care să satisfacă nevoile vegetației de tip extensiv este importantă. Cum se poate realiza? Sunt două căi de abordare.
Primul este calculul compoziției substratului pentru limitarea capacității de retenție a apei.
A doua este limitarea grosimii mediului de cultură.

Caracteristici
Așa cum ne putem aștepta, rețeta substratului trebuie să întâlnească nevoile reduse ale plantelor rezistente la secetă din componența vegetației de tip extensiv, care populează aceste tipuri de acoperișuri. Proprietățile acestui tip de substrat sunt: masă redusă, capacitate de filtrare ridicată, relativ sărac în nutrienți, porozitate și longevitate, toate caracteristicile care satisfac nevoile unor plante rezistente la condiții vitrege, secetoase. În practică aceste caracteristici pot fi regăsite în compoziții de substrat cu conținut ridicat de minerale și mai puțin conținut organic, așa cum sunt definite în FLL.

Adâncimea mediului de cultură
Cealaltă metodă prin care se reglează cantitatea de apă necesară într-un fel vine de la sine, în special când structura ușoară este o cerință: reducerea grosimii stratului nutrient. Adâncimea potrivită a acestuia se determină de la caz la caz, luând în calcul condițiile de mediu din locul respectiv, media precipitațiilor, expunerea la soare, la vânt precum și plantele ce vor alcătui vegetația dorită. Un substrat mai gros decât se justifică pentru retenția de apă adecvată va duce la costuri mari de întreținere, prin necesitatatea de a elimina periodic vegetația nedorită.

Tipul și grosimea substratului trebuie să satisfacă exact nevoile plantelor din proiect.
Desigur se pot spune mai multe despre substraturi. Fără a fi exhaustiv, se pot aminti greutatea volumetrică redusă, nutrienții din compoziție, caracteristici fizice, granulație, toate acestea luându-se în calcul pentru a crea un sistem sustenabil de acoperiș verde, cu nevoi minime de mentenanță pe toată durata existenței.

Întreținerea acoperișurilor verzi nu este o operațiune costisitoare, însă este absolut necesar să se realizeze la timp și în mod adecvat de către echipe cu experiență în acest domeniu.

Mai multe din  Noutăţi