Home Vegetație Vegetație extensivă

Vegetație extensivă

11 min de citit
0
5,960

Vegetația de pe acoperișul verde reprezintă rezultatul final al efortului de muncă și investiție depusă cu scopul de a avea o zonă verde pe clădirea unde trăim sau muncim.

Pe lângă celelalte avantaje ale unui acoperiș ecologic – financiare, de mediu și altele – esteticul joacă un rol deosebit de important în amenjarea zonei verzi. Toată structura constructivă al acoperișului verde, de la drenare – filtrare, până la alegerea calității substratului, trebuie să conducă la asigurarea condițiilor optime pentru plantele ce populează și vor popula pentru zeci de ani acoperișul sau grădina terasă ori verticală.

La alegera plantelor se va urmări câteva criterii imperative pentru un rezultat optim. În primul rând se stabilește dacă va fi vorba de un sistem de acoperiș verde extensiv, semi-intensiv sau intensiv. În al doilea rând se ia în calcul clima și microclima amplasamentului, urmărind ca vegetația să fie compatibilă cu acestea, plantele nu doar să supraviețuiască ci și să se asigure condițiile unei dezvoltări sănătoase și viguroase. În condițiile construirii unui acoperiș verde extensiv se vor opta pentru plante rezistente la variații mari de temperatură, la condiții extreme, îngheț, lipsă de precipitații, de secetă, vânt, ploi acide etc.

Diferitele specii de sedum, ierburi sălbatice sunt ideale pentru rolul de vegetație pe un acoperiș verde extensiv, dar pot fi și combinate cu mai multe tipuri de plante cu flori pentru a ajunge la rezultate într-adevăr spectaculoase cu rol decorativ peisagistic.

Sedum, iarba grasă sau iarba de soaldina reprezinta un gen din famila Crassulaceae care cuprinde câteva sute de specii de plante suculente, adică acele plante care înmagazionează apă în corp, în acest caz, sedumul reține apa în frunze.

Altă caracteristică care îl face pretabil la înverzirea acoperișurilor vii este sistemul radicular. Sedumul are rădăcini foarte superficiali, astfel se pretează la grosimea limitată a substratului la acoperișurile verzi extensivi. Are nevoi relativ mici de nutrienți și îngrijire în comparație cu alte plante, sunt extrem de rare cazurile de infecție cu boli sau dăunători iar o proprietate foarte importantă este rezistența la secetă. În timp ce alte plante mor de secetă, sedumul rezistă prin autoreglarea metabolismului și se revigorează imediat la primirea unei cantități mici de umezeală.

Pentru a mări impactul estetic, pe acoperișurile verzi, sedumul de multe ori se plantează, cu diferite specii de ierburi perene cu caracteristici asemănătoare: supravieţuiesc pe substraturi subţiri (4-6 cm) şi medii (6–10 cm); sunt plante adaptate zonelor aride, un procent mare dintre acestea fiind reprezentat de specii suculente; sunt plante care compensează deficitul de umiditate prin depozitarea apei la nivelul ţesuturilor; plantele cu substrat de grosime medie lărgesc spectrul de specii.

Câteva exemple de specii de plante perene care supraviețuiesc pe acoperișuri verzi cu substrat subțire de 10-15 cm:

Sedum kamschaticum
Achillea sp
Aquilegia Canadensis Campion (Silene)
Cerastium tomentosum
Coreopsis tripteris
Coreopsis verticillata
Dianthus deltoides
Echinacea purpurea
Equisetum hymenale
Euphorbia
Fragaria virginia Virginia
Gaillardia grandiflora
Geranium maculatum
Geranium pratense
Geranium psilosteum
Geranium sanguineum
Geum Hemerocallis
Iris germanica
Iris setosa
Lavandula angustifolia
Leucanthemum superbum
Nepeta faassenii
Phlox subulata
Rudbeckia
Salvia sylvestris
Sedum acre
Sedum acre ’Aureum’
Sedum album
Sedum album ‘Murale’
Sedum album ‘Roseum’
Sedum album ’Micranthum’
Sedum ellacombianum
Sedum ewersii
Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’
Sedum hispanicum
Sedum hybrid ‘Autumn Joy’
Sedum kurilense
Sedum laconicum
Sedum lydium
Sedum montanum
Sedum reflexum ‘Glaucum Compactum’
Sedum rupestre ‘Cristatum’
Sedum rupestre
Sedum sediforme ‘Silver’
Sedum sexangulare
Sedum spurium
Sedum spurium ‘Coccineum’
Sedum spurium ‘Voodoo’
Sedum stenopetalum
Sempervivum sp.
Stachys byzantina
Thymus serphyllum
Thymus citriodorus
Verbena simplex
Veronica longifolia
Veronica noveboracensis
Solidaster luteus
Dianthus carthusianorum
Thymus pulcherrimus
Alyssum montanum
Campanula carpatica

Sunt mai multe moduri de a planta sau însămânța vegetația extensivă, dar metoda cea mai eficace, atât din punct de vedere material și nu în ultimul rând, al timpului de execuție este folosirea rulourilor de vegetație.

Însămânțarea sau dispersia de răsaduri/bucați de Sedum care să se înrădacineze în sol este o metodă aparent mai puțin costisitoare.

Însă efortul de irigare, de maintenanță până ce plantația ajunge la maturitate depășeste de câteva ori costul ruloului de vegetație care asigură deja la instalare o acoperire de peste 95% a suprafeței fiind imediat rezistent la precipitații abundente ceea ce nu poate fi afirmat despre metoda de însămânțare unde în cazul unei ploi torențiale riscul de compromitere a întregii plantații este foarte mare.

Un nume de referință in acest domeniu este Sempergreen – lider mondial în producția de plapumă de vegetație pentru acoperișuri verzi.

Cu o bogată experiență în amenajări peisagistice și construcția de acoperișuri verzi, vă stăm la dispoziție pentru alegerea tipului de vegetație al acoperișului verde, extensiv sau intensiv.

Diferitele specii de sedum, ierburi sălbatice sunt ideale pentru rolul de vegetație pe un acoperiș verde extensiv, dar pot fi și combinate cu mai multe tipuri de plante cu flori pentru a ajunge la rezultate într-adevăr spectaculoase cu rol decorativ peisagistic.

Selectarea plantelor ce vor alcătui compoziția verde al acoperișului, a grădinii terase sau al pereților vii, se face cu concursul personalului horticultor și ingineri peisagiști calificați și cu experiență în construcțiile verzi de orice tip.

Plantele recomandate de noi vor fi potrivite condițiilor climatice ale amplasamentului, fie vorba de specii autohtone sau importate dar care s- au dovedit a fi viabile în clima și microclima respectivă. Întreținerea ulterioară în garanție sau cu contract de întreținere a acoperișului verde se realizează cu promptitudine și profesionalism maxim, scopul de a avea un spațiu verde estetic, sănătos și viguros fiind un scop comun. Acoperișul Dumneavoastră ecologic poate fi extensiv, plantat cu sedum sau ferigi, intensiv cu ierburi, plante perene, arbuști chiar copaci și gazon de cea mai bună calitate. Plantarea se poate face cu plapume de vegetație, rulouri de sedum sau rulouri de gazon, se poate însămânța cu lăstari sau semințe de iarbă, amestecuri de semințe, ori se pot monta tăvi cu plante cu vegetația maturizată pentru rezultate imediate.

Mai multe din  Vegetație