Home Sisteme de acoperiș verde Acoperiș verde extensiv ușor

Acoperiș verde extensiv ușor

19 min de citit
1
23,291
Acoperiș verde extensiv ușor

Un acoperiș verde nu este realizabil numai pe structuri care să suporte greutăți mari la suprafață sau construcții care au fost concepute pentru a susține grădini verzi intensive. Multe acoperișuri sau terase verzi sunt amenajate pe clădiri existente, unde din varii motive – cu ocazia unei renovări, mansardare sau pur și simplu din dorința proprietarului de a beneficia de avantajele unei zone ecologice, cu verdeață – se construiește un astfel de proiect. Cheltuielile cu o astfel de construcție, în principiu nu implică costuri suplimentare cu consolidarea structurii de rezistență și alte lucrări emergente, acest lucru, desigur, fiind determinat de expertiza tehnică elaborată înaintea începerii lucrărilor.

Există sisteme de acoperiș verde dezvoltate special pentru acoperișuri cu structură ușoară.

Tehnologia utilizată este asemănătoare cu cea care de regulă este folosită astăzi în construcția acoperișurilor vii extensive, diferențele fiind la nivelul cantității și specificul materialelor pentru a se ajunge la greutăți pe suprafață scăzute. Retenția apei – pentru a asigura nevoile minime ale vegetației – se face în principal la nivelul stratului de drenaj, ca plăcile de drenaj să poată reține 10 l apă/m², astfel se poate întinde un substrat subțire de numai 60 mm.

Rezultă o greutate a acoperișului verde, saturată cu apă, de numai 70-100 kg/mp. Dezavantajul constă în spațiul mai restrâns pentru rădăcini, deci o varietate relativ scăzută a plantelor. Astfel, se recomandă, unde structura acoperișului permite, amplasarea de acoperiș verde extensiv ușor.

De regulă, portanța structurilor ușoare unde se amenajează aceste tipuri de acoperișuri nu suportă circulația pietonală, acesta fiind un alt motiv pentru a amenaja un acoperiș de tip extensiv, cu vegetație dedicată, care nu necesită îngrijire intensivă sau lucrări speciale de întreținere sofisticate. Se recomandă speciile suculente, ca sedumul, ierburi perene, cu flori care pe lângă avantajul de a avea masa verde redusă, oferă și o satisfacție estetică privitorului.

Spre deosebire de sistemul de acoperiș viu intensiv, – care din cauza forțelor de alunecare provocate de greutatea mare se poate amenaja numai pe un acoperiș plat, ideal cu o înclinație de 2° -, acest sistem ultra ușor și cel ușor extensiv, se poate realiza și pe suprafețe în pantă, cu înclinații de până la 45°. Înaintea întocmirii proiectului, la fel ca în toate cazurile, se va determina unghiul acoperișului pentru alegerea metodei optime folosite, existând diferențe tehnologice în funcție de înclinația suprafeței obiectiv.

Construcția unui acoperiș verde în pantă implică câteva aspecte ce trebuiesc luate în considerare. La înclinații mai mari de 10° (17,6 %) trebuie luate măsuri de stabilizare a straturilor componente ale alcătuirii acoperişului verde. Cu cât e panta mai mare, cu atât pericolul de eroziune a substratului creşte şi trebuie asigurată protecţia acestuia.

Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode:

  • local, cu pane sau profilaţii singulare
  • unidirecţional, transversal pe pantă, cu şipci sau elemente care să asigure geometria necesară măririi suprafeţei de contact între substrat şi suportul acestuia
  • uniform pe suprafaţă, prin utilizarea de materiale profilate
  • covoare vegetale stabilizate
  • împâslituri textile
  • textile pentru stabilizarea pantelor
  • reţele tip fagure
  • reţele de şipci

Alt aspect ar fi localizarea geografică și condițiile de amplasament, de exemplu, la o poziționare nord-sud a versanților, dezvoltarea vegetației acoperișului verde poate să difere semnificativ.

Astfel, deosebim câteva categorii cu particularități constructive diferite în funcție de gradul de înclinație:
  1. Acoperiș plat cu înclinație 0-2°
  2. Înclinație 2-5°
  3. Acoperiș în pantă, 5-25°
  4. Pantă de la 25 la 45°
1. Realizarea unui acoperiș verde extensiv ușor pe o suprafață plată se va face respectând pașii generali utilizați la un acoperiș verde extensiv:
  • Un strat la bază, format dintr-o membrană antirădăcină care să asigure protecție împotriva tendințelor de pătrundere a rădăcinilor prin hidroizolație.
  • Geomembrană din fibre de poliester sau amestec de fibre consolidate mecanic, poliester și polipropilenă regenerată, cu o rată de absorbție a apei între 3 și 6 l/m², în funcție de produs.
  • Strat de drenaj, alcătuit din plăci de reținere a apei cu dren integrat, din polistiren expandat, cu înălțime de 50 mm. Reține 10,1 l/m² de apă la numai 0,6 kg/m².
  • Un voal din fibre de polietilenă, gros de 1-2 mm, ce formează un strat de filtrare care împiedică colmatarea, umplerea stratului de drenaj cu particule fine din substrat și stratul de vegetație.
  • Substratul pentru vegetație, compus din materiale reciclate dar și materiale naturale, ca țiglă șpliț, perlit, piatră ponce, zgură vulcanică, fibre de turbă, fire vegetale biodegradabile măcinate de regulă la granulații între 1–40 mm. Grosimea substratului la acoperișul cu vegetație ușor va fi de aprox. 60 mm, asigurând astfel minimul necesar dezvoltării în condiții bune al plantelor de pe acoperiș. Fiecare cm de grosime a stratului reprezintă greutatea substratului mineral de la 10 până la 13 kg/m² în stare saturată cu apă.
  • Vegetația propriu zisă va fi obligatoriu de tip extensiv, plante rezistente la variații mari de temperatură, la condiții extreme, îngheț, lipsă de precipitații, de secetă, vânt, ploi acide etc. Diferitele specii de sedum, ierburi sălbatice sunt ideale pentru rolul de vegetație pe un acoperiș verde extensiv, dar pot fi și combinate cu mai multe tipuri de plante cu flori pentru a ajunge la rezultate într-adevăr spectaculoase cu rol decorativ peisagistic. Metodele de plantare sau însămânțare a acoperișului verde ușor sunt diverse (vezi. Vegetaţie extensivă).

2. Acoperișurile verzi extensive ușoare realizate pe suprafețe cu înclinația de la 2° la 5° se vor construi respectând aceleași cerințe ca la cele de 0-2°.
3. La înclinații ale acoperișului între 5° și 25°, tehnologia amenajării unei zone verzi suferă câteva modificări față de metoda standard utilizat la acoperișul verde extensiv standard.

În cazul în care înclinația suprafeței se situează între 5° și 15° se vor urma aceleași reguli ca și la cel plat, cu o singură excepție: substratul pentru vegetație se va așeza direct pe stratul de drenaj, fără a se mai folosi voalul filtru. Astfel se asigură stabilitatea stratului fertil împotriva alunecării sau a eroziunii cauzate de ape pluviale sau forțe eoliene și în același timp se asigură și retenția apei, aspect important din cauza tendinței de uscare mai accentuate a acoperișului verde în pantă. La o înclinație între 15° și 25° în afara straturilor standard folosite la acoperișuri verzi ușoare, între stratul de drenaj și substrat, se așează un grătar realizat din șipci de lemn cu rol de element antialunecare. Această piesă are o funcție provizorie, având rolul de a fixa substratul în timpul operațiunii de împrăștiere și umezire. Este deosebit de important, ca vegetația să își preia funcția de a fixa straturile componente, un alt motiv în plus pentru folosirea rulourilor vegetale, cunoscându-se rapiditatea cu care aceștia se înrădăcinează în substrat (10-14 zile).

4. Instalarea acoperișurilor verzi extensive pe acoperișuri cu înclinații peste 25° este mai complexă și necesită anumite lucrări pregătitoare.

Odată ce s-au așezat straturile de la bază, specifice structurii acoperișului verde extensiv, adică membrana antirădăcină (la acoperișuri în pantă recomandat dar nu obligatoriu), geomembrana și stratul de drenaj, se va trece la pregătirea pentru fixarea ulterioară a substratului și a învelișului vegetal. Una dintre metodele folosite la acest tip de acoperiș, este montarea unor cabluri de oțel, cu rezistență mare la tensiune și echipate cu piedici pentru instalarea unor praguri transversale. Cablurile se leagă la bucle de fixare premontate pe clădire, sau în cazul unui acoperiș simetric, se întind peste creastă și se ancorează. Glafurile pretăiate în formă de T sunt apoi poziționate în fața piedicilor de pe cabluri. Sistemul se montează în timp relativ scurt, dar trebuie adaptat specificului fiecărui clădiri în parte, având în vedere în mod special, înclinațiile și forma acoperișului, acesta determinând de ex. distanțele dintre pragurile antialunecare, grosimea ajustabilă a stratului de drenaj, grosimea substratului, etc. Se împrăștie substratul în grosimea potrivită structurii ușoare, până la 70 mm, și se întinde covorul vegetal.

Pentru a afla costurile acoperișului verde tip extensiv ușor cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului Dvs).

Asigurăm consultanță în realizarea teraselor verzi, încă din faza de proiectare ca Dumneavostră să beneficiați de soluțiile optime pentru fiecare proiect de acoperiș verde. Realizăm la cheie, întreținem pe termen lung acoperișuri, terase verzi, intensive și extensive cu materiale de construcții durabile, folosind rulouri de vegetație special cultivate pentru acoperiș verde fie ea extensivă, intensivă sau de tip peisaj. Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului Dvs.

Aceasta poate fi hală industrială proiectată cu acoperiș verde cu vegetatație extensivă, amenajate pe clădiri noi sau existente, sau clădire de birouri cu terasă verde intensivă având locuri de recreere, odihnă, sau un centru comercial cu parcare și acoperiș verde intensiv tip peisaj situat pe acoperișul clădirii. Indiferent dacă doriți un acoperiș verde extensiv sau unul intensiv, de tip peisaj sau grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă doriți ca funcția ecologică al acoperișului verde să fie completată și de montarea de panouri solare, sau vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

Mai multe din  Sisteme de acoperiș verde