Home Sisteme de acoperiș verde Acoperiș verde intensiv tip peisaj

Acoperiș verde intensiv tip peisaj

19 min de citit
0
3,271
Acoperiș verde intensiv tip peisaj

Un parc construit pe acoperișul unei clădiri este fără îndoială o realizare care încântă privirea și sufletul. O asemenea realizare în cadrul unui acoperiș verde intensiv este spectaculoasă, cu valoare decorativă mare, și poate include toate elementele unei amenajări peisagistice (cursuri de apă, poteci, grădini alpine etc), care înfrumusețează mediul, dau calitate vieții cotidiene oferind relaxare fizică și satisfacție vizuală.

În zona urbană, pe lângă avantajele ce oferă un acoperiș viu, intensiv sau extensiv, putem să ne bucurăm de un mic paradis natural amenajat în­ şi deasupra unui oraș aglomerat, zgomotos poate chiar poluat. Posibilitățile în cadrul unui asemenea proiect sunt multiple și variabile. Putem să ne amenajăm o grădină japoneză, un parc englezesc, să construim o priveliște care mimează natura în sălbăticia ei, prin cavalcada de plante autohtone înșirate de a lungul unui pârâiaș curgând printre stânci, orice este posibil dacă se iau în considerare câteva criterii înainte de a începe lucrările propriu-­zise.

În primul rând se au în vedere anumite condiții tehnice și legale imperative pentru siguranța construcției, a noastră și a celorlați:

În cazul clădirilor noi, proiectarea structurilor construcţiilor cu acoperişuri verzi se face conform reglementărilor în vigoare pentru toate clădirile din clasele respective de importanţă.

În cazul clădirilor existente, este necesară efectuarea unei expertize tehnice pentru evaluarea nivelului de siguranţă disponibil la încărcări verticale şi seismice în situaţia existentă şi după realizarea acoperişului verde. Expertiza pentru evaluarea siguranţei la cutremur se va face conform prevederilor Codului P100­3/2009 şi se va finaliza prin încadrarea clădirii într­una din cele patru clase de risc seismic.

Dacă construcția se încadrează în parametrii necesari, fiind vorba de sisteme cu o greutate pe suprafață mare, ajungând până la 700 kg/m² din cauza grosimii mare a substratului, care are rolul să susțină și să ofere condiții de viață chiar și unor copaci de înălțime considerabilă, vom putea să trecem la realizarea planului amenajării peisagistice.

La această etapă a construcției se urmărește printre altele, și rolul pe care acoperișul verde intensiv va avea în ansamblul arhitecturii clădirii și preferințele beneficiarului privind elementele ce vor alcătui peisajul. De exemplu, dacă este cazul, vegetația va putea asigura intimitatea față de construcțiile învecinate prin planterea de perene, arbuști, copaci la margini, putând asigura și o anumită izolare fonică.

Rolul cel mai important, totuși va avea acela de a crea un spațiu de recreere, relaxare și de ce nu, agrement. Un aspect important va fi și posibilitatea asigurării unei mentenanţe adecvate (posibilități tehnice de irigare și buget alocat pe termen lung).

Ce anume putem să ne imaginăm încadrat în spațiul unui acoperiș verde intensiv tip peisaj? Orice se poate întâlni într­un parc amenajat la sol, limitările fiind imaginația și să recunoaștem, câteodată bugetul. Copaci, cu înălțimi până la 7 m, iazuri populate cu pești, stânci ornamentale cu vegetație, flori și ierburi din cele mai variate, adaptate condițiilor climaterice, oferindu­ne spectacolul cromatic tot anul, mobiler de grădină, pergole, balansoare, şi lista poate continua.

Tehnologia construirii unui acoperiș verde tip peisaj este în mare măsură acea a unui acoperiș verde standard, în special cea de tip intensiv. Se urmărește drenajul eficace precum și retenția optimă a apei care să asigure nevoia crescută de umiditate a acestui tip de vegetație.

Fiecare proiect în parte având caracteristici proprii, în funcție de microclimă, amplasament, de planul de amenajare peisagistică, totuși putem să trasăm câțiva pași generali care vor fi executați la construcția acoperișului viu:

La bază se întinde un strat de protecție, de închidere, dintr­o membrană antirădăcină, care să reziste la acțiunea agresivă a rădăcinilor.
Un strat de protecție, geomembrană din fibre de poliester sau amestec de fibre consolidate mecanic, poliester și polipropilenă regenerată, cu o rată de absorbție a apei între 3 și 6 l/m², în funcție de produs.
Strat format din plăci de drenaj și reținere a apei, cu rol asemănător cu cel al stratului de pietriș, dar cu proprietăți superioare (pietrișul neavând capacitate de retenție de apă, având greutate proprie mare, etc). Plăcile au înălțimea de 50-­80 mm, rețin apa și direcționează surplusul către scurgeri de tip „preaplin”. În funcție de model, stochează 10­-21 l de apă pe m², cu o greutate proprie de numai 2­-4 kg/m². Acoperișul verde intensiv fiind destinat circulației pietonale, plăcile de drenaj utilizate sunt rezistente la compresiune cu valori între 25 kN/m² și 35 kN/m².

Un voal din fibre de polietilenă, gros de 1­-2 mm, ce formează un strat de filtrare care împiedică umplerea stratului de drenaj cu nămol rezultat din particule fine din substrat și stratul de vegetație.
După caz, amplasarea sistemului de irigare și/sau a cablajului sistemului de iluminat.
Substratul pentru vegetație. Ca spațiu pentru rădăcinile plantelor, substratul pentru vegetație, este hotărâtor pentru supraviețuirea și dezvoltarea acestora. La acoperișurile verzi intensive tip peisaj, acesta se întinde în grosimi de la 400 până la 1000 mm, în funcție de condiții climaterice și de tipul de vegetație folosită. În compoziția acestuia intră, într­un amestec cu proporții diferite, materiale reciclate dar și materiale naturale, ca țiglă șpliț, perlit, piatră ponce, zgură vulcanică, fibre de turbă, fire vegetale biodegradabile măcinate de regulă la granulații între 1–40 mm. Cel mai important criteriu pentru alegerea unui anumit tip de substrat vor fi capacitatea de stocare a apei, care poate varia între 25 și 40 % din volum, permeabilitatea și stabilitatea structurală.

Stratul de vegetație propriu zis este similar cu a unei grădini de la nivelul solului, putând fi foarte bogat ca varietate de specii, cele mai importante criterii în alegerea acestora fiind clima și microclima amplasamentului, precum și rata lor de creștere anuală. Se recomandă plante perene sau anuale, arbuști, în special specii autohtone sau care s­au aclimatizat zonei respective. La plantele lemnoase, conifere sau foioase se urmăresc câteva caracteristici generale: subarbuşti sau arbuşti, cu înălţimea până la 5­-7 m; cu tulpini târâtoare sau erecte; adaptaţi la uscăciune (specii xerofile, xero- mezofile), relativ rezistenţi la ger. Copacii utilizați trebuie să fie ancorați corespunzător astfel ca centrul lor de greutate să fie cât mai jos plasat, și să nu existe riscul dislocării lor de către un vânt puternic (există dispozitive speciale de ancorare – vezi „Elementele acoperişului verde”).

Proiectul peisagistic se va realiza în concordanță cu proiectul structurii acoperișului verde. De exemplu, o formulă folosită este: „înălţimea de creştere/10 = grosimea constructivă a substratului”. Un acoperiș verde intensiv astfel realizat, are o înălțime constructivă de peste 45­-150 cm, cu o capacitate de retenție a apei de 30­-150 l/m² și o greutate de suprafață, în stare saturată intre 300­-700 kg/m². Desigur, aceste valori sunt orientative, ele fiind influențate de condițiile impuse de arhitectura peisagistică a proiectului.

Întreținerea acoperișului verde intensiv de tip peisaj se realizează în două etape distincte: ­
Întreţinerea după plantare, care poate dura până la doi ani, în care are loc procesul de consolidare a plantelor. ­
Întreţinerea pe perioada de serviciu a acoperișurilor verzi intensive tip peisaj înglobează toate operațiunile care s­ar face într­o grădină cu aceeași structură peisagistică de la nivelul solului însă aici se pune un accent mai mare pe asigurarea unei umidități adecvate a substratului, asigurare a unui aport adecvat de îngrășăminte cu cedare lentă, precum și păstrarea cât mai compactă, mai ales a plantelor cu rată de creștere mare.

Construcția unui acoperiș verde intensiv peisaj, poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni iar maturizarea lui, în funcție de vegetație poate dura un an – doi, o investiție inițială mai mare și un anumit buget alocat continuu pe termen lung. Însă satisfacția adusă de acest microunivers floral de pe acoperișul sau terasa căminului ori a locului de muncă este inegalabilă… Și este posibilă.

Pentru a afla costurile acoperișului verde intensiv tip peisaj cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului dumneavoastră).

Vă asigurăm consultanță în realizarea acoperișurilor și teraselor verzi, de tip peisaj un parc construit pe acoperișul clădirii, o realizare care încântă privirea și sufletul. O asemenea realizare în cadrul unui acoperiș verde intensiv este spectaculos, cu valoare decorativa mare, si poate include toate elementele unei amenajari peisagistice.

Vă stăm la dispoziție încă din faza de proiectare ca Dumneavostră să beneficiați de soluțiile optime pentru fiecare proiect de acoperiș verde. Realizăm la cheie, întreținem pe termen lung acoperișuri, terase verzi, intensive și extensive cu materiale de construcții durabile, folosind rulouri de vegetație special cultivate pentru acoperiș verde fie ea extensivă, intensivă sau de tip peisaj. Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului dumneavoastră.

Aceasta poate fi hală industrială proiectată cu acoperiș verde cu vegetatație extensivă, sau clădire de birouri cu terasă verde intensivă având locuri de recreere, odihnă, sau un centru comercial cu parcare și acoperiș verde intensiv tip peisaj situat pe acoperișul clădirii. Indiferent dacă doriți un acoperiș verde extensiv sau unul intensiv, de tip peisaj sau grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă doriți ca funcția ecologică al acoperișului verde să fie completată și de montarea de panouri solare, sau vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

Mai multe din  Sisteme de acoperiș verde