Home Sisteme de acoperiș verde Acoperiș verde extensiv cu retenție de apă

Acoperiș verde extensiv cu retenție de apă

14 min de citit
0
4,192
Acoperiș verde extensiv cu retenție de apă

Acoperișuri verzi extensive putem întâlni aproape pe tot globul. Se pot amenaja pe construcții situate sub orice poziție geografică, indiferent de clima și microclima specifică, unde supraviețuiește vegetația de orice tip. În condiții extreme de frig, la înălțimi mari sau teritorii nordice îndepărtate se pot admira acoperișuri vii, cu vegetație, constând din plapumă de specii de mușchi, colorate în verde, galben, maro. Exemplele ar putea continua, demonstrându­ne că un sistem de acoperiș verde extensiv, strict adaptat cerințelor specifice fiecărui obiectiv, poate să ducă la rezultate într­adevăr spectaculoase.

Sunt anumite condiții care ne obligă în cadrul amenajării unui acoperiș viu să luăm în considerare nevoia imperativă ca aceasta să aibă proprietatea de a reține cât mai multă apă.

În zone unde frecvența ploilor torențiale este ridicată sau unde, din contră, sunt perioade secetoase lungi ori – în cele mai multe cazuri – acestea alternează, acest aspect va fi luat în seamă. Se poate ajunge în situația ca volumul mare de apă pluvială căzută în timp scurt să solicite la maxim sistemul de evacuare al apelor pluviale al acoperisului dar si al reţelei de canalizare.

Cu un sistem de retenție a precipitațiilor maximalizată, acest lucru poate fi evitat, substratul și structura de drenaj stocând o cantitate importantă de apă, acesta nemaiajungând in rețeaua de scurgere și de canalizare. Dimpotrivă, în zone aride, cu ploi rare, apa pluvială nu mai ajunge în canalizare ci este stocată în substratul acoperișurilor verzi, asigurând umezeala plantelor în perioade de secetă.

Există și alte avantaje ale acoperișurilor verzi cu retenție de apă. Umiditatea mai ridicată a structurii are proprietăți de răcire mai accentuate, prin evaporare de către plante sau direct din substrat. Valoarea ecologică iarăși trebuie luată în seamă, umezeala mai mare asigurând condiții mai bune, pentru o mai mare varietate de specii florale, fiind pretabil pentru o vegetație complexă, de ierburi, plante perene și sedum, mușchi.

Acest tip de acoperiș verde, fiind vorba în primul rând de unul extensiv, se poate amenaja atât pe suprafețe plane, adică cu înclinații între 0° și 5°, cât și pe suprafețe în pantă ușoară, de 5­ -10°. Cu toate că diferențele constructive nu sunt foarte mari, au totuși un rol important în siguranța exploatării, deci trebuiesc tratate separat.

Pentru suprafețele cu unghiuri de înclinație între de 0-­5° se poate utiliza, de exemplu, următoarea structură, asemănătoare cu acoperișul verde extensiv, cu câteva modificări:
  • La baza structurii se folosește un strat din membrană antirădăcină, care să reziste la acțiunea agresivă a rădăcinilor (în cazul în care hidroizolația nu are certificare antirădăcini FLL).
    Deasupra se întinde un strat de protecție mecanică a membranei antirădăcină, geomembrană din fibre de poliester sau amestec de fibre consolidate mecanic, poliester și polipropilenă regenerată, cu o rată de absorbție a apei de 6 l/m².
  • Se montează un strat de drenaj format din plăci de forma unor cofraje de ou / sau unor rețele tridimensionale cu locașuri de reținere de apă și canalicule de drenaj, din polistiren expandat sau polietilenă de mare densitate (HDPE). Au înălțimea de până la 75 mm, rețin apa și direcționează surplusul către scurgeri. În funcție de model, stochează 7­-21,5 l de apă pe m², cu o greutate proprie de numai 0,6­2 kg/m².

În cazul în care structura de rezistență a clădirii permite, se recomandă varianta cu cea mai mare capacitate de stocare, dar cu greutatea mare pe suprafață.

  • Voal din fibre de polietilenă, gros de 1-­2 mm, ce formează un strat de filtrare care împiedică colmatarea stratului de drenaj cu particule fine din substrat și stratul de vegetație.
  • Substratul compus din amestec mineral special cu proprietăți de stocare de până la 50% din volum. În compoziția acestuia intră, în proporții diferite, materiale reciclate dar și materiale naturale, ca țiglă șpliț, perlit, piatră ponce, zgură vulcanică, fibre de turbă, fire vegetale biodegradabile măcinate de regulă la granulații între 1–40 mm, substanţe organice fixatoare de apă. Se întinde în grosimi de 90 – 200 mm, iarăși având în vedere greutatea totală pe suprafață a structurii.
  • Stratul vegetal, pentru care sunt recomandate plante rezistente la variații mari de temperatură, la condiții extreme, îngheț, lipsă de precipitații, de secetă, vânt, ploi acide etc.
    Diferitele specii de sedum, ierburi sălbatice sunt ideale pentru rolul de vegetație pe un acoperiș verde extensiv, dar pot fi și combinate cu mai multe tipuri de plante cu flori pentru a ajunge la rezultate într­adevăr spectaculoase cu rol decorativ peisagistic. Sunt mai multe moduri de a planta sau însămânța vegetația extensivă, dar metoda cea mai eficace, atât din punct de vedere material și nu în ultimul rând, al timpului de execuție este folosirea rulourilor de vegetație. (vezi secțiunea Vegetaţie extensivă).

Acoperișurile verzi extensive cu retenție de apă construite pe suprafețe înclinate de la 5° la 15° se amenajează în condiții asemănătoare ca cele de la acoperișul plat, cu o singură diferență importantă, ș.a.: substratul pentru vegetație se va așeza direct pe stratul de drenaj, fără a se mai folosi voalul filtru. Astfel se asigură stabilitatea stratului fertil împotriva alunecării sau a eroziunii cauzate de ape pluviale sau forțe eoliene și în același timp se asigură și retenția apei, aspect important din cauza tendinței de uscare mai accentuate a acoperișului verde în pantă. Un acoperiș verde extensiv astfel realizat va avea o capacitate de retenție a apei de până la 44 l/m², greutatea de suprafață, saturată cu apă, ajungând la 130 kg/m².

Pentru a afla costurile acoperișului verde tip extensiv cu retenție de apă cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului dumneavoastră).

Vă asigurăm consultanță în realizarea teraselor verzi, încă din faza de proiectare ca Dumneavostră să beneficiați de soluțiile optime pentru fiecare proiect de acoperiș verde. Realizăm la cheie, întreținem pe termen lung acoperișuri, terase verzi, intensive și extensive cu materiale de construcții durabile, folosind rulouri de vegetație special cultivate pentru acoperiș verde fie ea extensivă, intensivă sau de tip peisaj.

Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului dumneavoastră.

Aceasta poate fi acoperiș verde cu retenție de apă, pentru climă și microclimă specifică, sub orice poziție geografică; sau hală industrială proiectată cu acoperiș verde cu vegetatație extensivă, sau clădire de birouri cu terasă verde intensivă având locuri de recreere, odihnă, sau un centru comercial cu parcare si acoperiș verde intensiv tip peisaj situat pe acoperișul clădirii. Indiferent dacă doriți un acoperiș verde extensiv sau unul intensiv, de tip peisaj sau grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă doriți ca funcția ecologică al acoperișului verde să fie completată și de montarea de panouri solare, sau vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

Mai multe din  Sisteme de acoperiș verde