Home Sisteme de acoperiș verde Structuri verzi pentru protecție fonică

Structuri verzi pentru protecție fonică

10 min de citit
0
1,965
Structuri verzi pentru protecție fonică

Este arhicunoscut faptul că vegetația are un rol antipoluare deosebită. Fie că se pune problema poluării fonice sau acumularea de substanțe chimice poluante, vegetația de orice fel reduce în mare măsură efectele nocive ale industrializării în zonele urbane sau în apropierea drumurilor intens circulate.

Construcția drumurilor expres și a autostrăzilor este un proces de neoprit, ele fiind considerate forța motrică a economiilor. Totuși, impactul acestora asupra mediului înconjurător este câteodată dăunător, dacă nu sunt luate măsuri paralele pentru a contracara consecințele. De­a lungul autostrăzilor, parapeții despărțitori și cele laterale au avut încă de la începuturile construcțiilor de acest fel, rol de absorbant fonic. Prin natura costrucţiei lor, barierele stradale fonoabsorbante tradiționale sunt alcătuite din diverse materiale compozite: lemn­ciment, lemn- policarbonat, lemn­vată minerală, metal­lemn, metal­polimetilacrilat etc.

O barieră sonoră pentru autostrăzi nu este un dispozitiv uşor de realizat; pentru a construi un produs bun şi a­l amplasa în mod corespunzător în mediul ambiant, sunt necesare cunoştinţe tehnice şi ştiinţifice vaste care să acopere diverse domenii de cercetare. Pentru a evalua eficienţa protecţiei barierei sonore, trebuie să se calculeze caracteristica extrinsecă a atenuării zgomotului cu ajutorul panourilor stradale fonoabsorbante (insertion loss). Acest lucru se poate face cu metode mai precise de calcul care, se vor raporta şi în funcție de condiţiile de mediu în care sunt amplasate aceste bariere, cum ar fi viteza vântului şi temperatura aerului.

Aici putem să amintim sistemele alternative care includ și vegetația în structura constructivă a unei asemenea bariere. O construcție din pământ, de formă piramidală înverzită cu vegetație, pe lângă absorbția zgomotului din jur, captează praful, microparticulele și reține o cantitate însemnată de CO2. Dioxidul de carbon este o substanță gazoasă, rezultată, în principal, din arderea combustibililor fosili, principalul carburant folosit de vehiculele din zilele noastre.

Costurile amenajării unei asemenea construcții nu sunt ridicate în comparație cu investiția primordială iar avantajele ecologice sunt mult mai mari față de utilizarea panourilor din materiale sintetice. De exemplu, microparticulele din aer reprezintă un pericol deosebit asupra sănătății publice. Cauzează boli cardiace și agravează cele pulmonare. Institutul de Sănătate Publică și de Mediu din Olanda a calculat că, anual, numărul de decese premature cauzate de expunerea pe termen scurt la microparticule, ajunge la 18.000. În comparație cu panourile mai sus amintite, structurile cu vegetație captează în cantitate mult mai mare microparticulele.

Vegetația plantată poate lua forme diverse, totuși din considerente economice se are în vedere în special o vegetație de tip extensiv, care să nu necesite lucrări costisitoare de întreținere. Se poate accelera dezvoltarea florei indigene, caracteristică climei și microclimei respective, plante perene, ierburi, care pe lângă avantajele ecologice să ofere și o satisfacție estetică privitorului.

Alt tip de vegetație cu proprietăți de izolare fonică și antipoluare pot constitui grădinile verticale, amenajate pe pereții construcțiilor sau construite ca structuri de sine stătătoare, cum ar fi spaliere sau pergole. Acestea pot fi construite ca fațade verzi, cu plante cățărătoare înrădăcinate în sol sau pereți vii, care oferă posibilitatea creșterii unei varietăți mai mari de plante. Și această structură oferă toate avantajele în combaterea poluării fonice sau cu substanțe chimice sau fizice – microparticule –, pe care le au în general construcțiile verzi, fie ele acoperișuri verzi, grădini verticale etc. Toate acestea au un rol deosebit la ecologizarea mediului înconjurător, la ridicarea calității vieții prin îmbunătățirea condițiilor habitatului.

Pentru a afla costurile unei construcții cu structuri verzi pentru protecție fonică cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului Dumneavostră).

Vă asigurăm consultanță în realizarea acoperișurilor și teraselor verzi, a stucturilor verzi pentru protecție fonică și antipoluare din care vegetația de orice fel reduce în mare măsură acumularea de substanțe chimice poluante și efectele nocive ale industrializării în zonele urbane sau în apropierea drumurilor intens circulate.

Vă stăm la dispoziție încă din faza de proiectare ca Dumneavostră să beneficiați de soluțiile optime pentru fiecare proiect de acoperiș verde. Realizăm la cheie, întreținem pe termen lung acoperișuri, terase verzi, intensive și extensive cu materiale de construcții durabile, folosind rulouri de vegetație special cultivate pentru acoperiș verde fie ea extensivă, intensivă sau de tip peisaj. Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului Dumneavostră.

Acestea pot fi structuri verzi pentru protecție fonică, hală industrială proiectată cu acoperiș verde cu vegetatație extensivă, sau clădire de birouri cu terasă verde intensivă având locuri de recreere, odihnă, sau un centru comercial cu parcare si acoperiș verde intensiv tip peisaj situat pe acoperișul clădirii. Indiferent dacă doriți un acoperiș verde extensiv sau unul intensiv, de tip peisaj sau grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă doriți ca funcția ecologică al acoperișului verde să fie completată și de montarea de panouri solare, sau vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

Mai multe din  Sisteme de acoperiș verde