Home De ce acoperiș verde De ce acoperiş extensiv

De ce acoperiş extensiv

27 min de citit
0
6,391
De ce acoperiş extensiv?

Călătorind prin nordul Europei, prin țările scandinave sau pe teritoriul Marii Britanii, nu putem să nu admirăm acele case, mai vechi, mai noi, tradiționale sau moderne ale căror acoperișuri par a fi câte o grădină înflorită, cu arbuști și chiar copaci sau pur și simplu o pajiște de o verde îmbietoare. Vedem pereți ale clădirilor parcă sunt construite dintr-un amalgam de plante care curg, pline de culoare. Ele sunt a ceea ce astăzi le numim, acoperișuri verzi, vii, sau terase verzi.

Probabil, cel mai cunoscut acoperiș verde din istorie a fost construit de babilonieni, care prin complexitatea tehnicii utilizate și astăzi stârnește admirația specialiștilor. În insulele Orkney, din Scoția, arheologii au descoperit acoperișurile ”ecologice” datând din anii 2500 î.e.n ! În zilele noastre, tradiția construirii acestor tipuri de acoperișuri este păstrată vie în Scandinavia, Islanda, Groenlanda însă din ce înce mai multe clădiri moderne adoptă această soluție în alte țări. Germania este țara în care acoperișurile verzi sunt foarte răspândite și beneficiază de avantaje ca impozite diminuate.

Folosirea materialelor naturale, a plantelor vii ca și materie primă la construcția unei case, în multe locuri a fost dată uitării, și s-au născut și o serie de mituri false legate de acesta. Multe din aceste mituri au fost lansate de cei care erau interesați doar de producția, vânzarea materialelor de construcții clasice, firme care vedeau o alternativă periculoasă în aceste soluții ecologice.

Un lucru, care de multe ori primează la o construcție: efortul financiar, banul investit. Se zvonește, că instalarea unui acoperiș verde ar fi extrem de costisitor. Nimic mai neadevărat. Costurile amenajării unui acoperiș verde extensiv nu trec de 2-3% din valoarea clădirii, iar amortizarea lui, prin economiile pe care le facilitează, considerând numai la încălzire – răcire, se face în 8-10 ani. Este importantă și multiplicarea vieții de utilizare a acoperișului propriu-zis, prin protecția pe care o asigură straturilor de hidro-, termoizolație.

Se mai aude, că ar deteriora structura clădirii, ar provoca scurgeri și în interior ar ajuta la mucegăire. Fals! Hidroizolația unei construcții se face înaintea amenajării acoperișului verde, iar oricare dintre tehnologiile utilizate, presupune încadrarea unui strat (membrană) de protecție, care pe lângă rolul de a opri rădăcinile plantelor, mai oferă și o protecție în plus față de precipitații sau variații de temperatură. Există deja și membrane de hidroizolație care au și un rol de protecție antirădăcini prin mecanismul inhibiției enzimatice la nivelul vârfului de rădăcină.

Altă sperietoare bao-bao este costul de întreținere. Aici primul rând ne gândim la facturi uriașe de apă, datorită apei folosite la irigare. Nici vorbă. La plantare /instalare, un acoperiș verde extensiv, într-adevăr, necesită udare, mai ales în perioade secetoase, dar după ce plantele s-au instalat și s-au acomodat cu mediul, de regulă, apa pluvială oferă o cantitate suficientă de umiditate pentru o grădină sănătoasă. Irigația foarte rară, 1-2 ori pe lună în perioade secetoase contribuie la un aspect decorativ și dezvoltare mai bună a vegetației.

În cazul în care ne mulțumim cu rolul și aspectul ecologic al vegetației fără sa avem pretenția de a avea o vegețație viu colorată, aceasta poate exista fără irigație artificială.

Avantajele unui acoperiș verde extensiv sunt multiple
Acoperișurile cu vegetație de tip extensivă izolează foarte bine termic, atât vara cât și iarna, variațiile de temperatură în incinta clădirilor se reduc substanțial. Vara, acoperișurile plate fără vegetație pot fi cu până la 21°C mai calde decât cele verzi. Efect sesizabil de reducere a temperaturii planșei acoperișului o are capacitatea de termoizolare a substratului special de acoperiș verde, respectiv reflectarea razelor infraroșii de către stratul de vegetație. În celelalte anotimpuri acoperișul verde izolează mai bine și prin degajarea de căldură produsă de condens sau brumă care se formează dimineața pe suprafața stratului de vegetație (la producerea condensului a 1 g de apă se degajă căldură de 530 calorii).

Izolarea fonică, este deasemenea, un aspect important al unui acoperiș verde extensiv. În mediul urban simțim zi de zi, cum zgomotul de fond ne înconjoară, însă într-o clădire cu vegetație pe acoperiș liniștea devine un factor de mediu de neprețuit.

Mai puţin aer condiţionat, costuri mai mici de încălzire:
Acoperişul verde reduce în mod semnificativ necesitatea de folosire a aparatelor de aer condiţionat vara şi izolează în timpul iernii. Eficacitatea izolării iarna depinde de cantitatea de umezeală reţinută de diferitele straturi. În timpul verii izolarea este optimă deoarece straturile sunt uscate şi reflectă mai bine căldura. Folosind mai puţin aerul condiţionat vara şi cu costuri mai mici de încălzire iarna, acoperișul verde realizează importante economii de energie. Deoarece preţurile sunt tot mai mari la energie, acoperişurile cu vegetaţie devin tot mai atractive.

Un acoperiș verde extensiv reduce radiațiile electromagnetice generate de antenele rețelelor mobile de telecomunicații. Subvenționarea anumitor tipuri de construcții ecologice este din ce în ce mai des întâlnită, fie din fonduri locale, naționale sau europene. Orice petec de verdeață instalată în zonele urbane contribuie la reducerea efectului ”Urban Heat Island”, cunoscându-se, că în orașe temperatura ambientală poate fi cu 5-7°C mai mare decât în mediul rural. Captarea de dioxid de carbon din atmosferă de către vegetația de pe acoperișuri, iarăși este un motiv în plus, ca autoritățile să contribuie financiar la construcția acoperișurilor verzi, în primul rând la acoperișul verde de tip extensiv (datorită costului mai redus coroborat cu un efect ecologic asemănător cu al acoperișului verde intensiv care se realizează la costuri mai ridicate).

Ce este, de fapt, acoperișul verde extensiv?
Acoperișurile verzi, terasele verzi se împart în principal în două categorii mari, extensive și intensive, care la rândul lor pot fi de mai multe tipuri, diferența majoră constând în vegetația plantată, respectiv nevoia diferită de întreținere, maintenanță a acestora, utilizându-se astfel tehnologii diferite de execuție.

Acoperișul verde extensiv reprezintă, în principiu, o alternativă ecologică la acoperișurile obișnuite, unde s-ar folosi PVC, bitum, tablă metalică sau alte materiale. De regulă, are o greutate specifică mică pe suprafață, plantele folosite, în cele mai multe cazuri diferite specii de Sedum, ierburi neavând nevoie de o adâncime mare a substratului folosit. Din acest motiv, această categorie se poate amplasa și pe construcții existente, structura unei clădiri obișnuite suportă, în cele mai multe cazuri, această suprasarcină. Pe de altă parte, acest tip de acoperiș ecologic, nu necesită îngrijire intensivă sau lucrări speciale de întreținere sofisticate. Odată ce plantația s-a stabilizat, nu necesită nici irigare; o intervenție sau două de control, pe an, fiind de ajuns pentru a se lămuri asupra stării plapumei vegetale și a structurii în sine. Cu aceste ocazii se îndepărtează plantele nedorite, eventual se îngrașă substratul, aceasta contribuind la dezvoltarea plantației și un aspect decorativ mai intens, îngrijit, nefiind însă absolut necesară.

Construcția acoperișului verde extensiv se realizează urmând o tehnologie bine definită, care desigur se adaptează situațiilor specifice de la caz la caz, în funcție de structura de rezistență a clădirii, înclinația acoperișului, condiții climaterice, (mai multe detalii veți găsi în secțiunea Ajutor de proiectare/checklist).

Acoperișul verde este o construcție multistrat:

 • La bază se întinde un strat de protecție, de închidere, formată dintr-o membrană antirădăcină, care să reziste la acțiunea agresivă a rădăcinilor (doar în cazul în care hidroizolația nu are certificare antirădăcini FLL)
 • Urmează un strat de protecție, geomembrană din fibre de poliester sau amestec de fibre consolidate mecanic, poliester și polipropilenă regenerată, cu o rată de absorbție a apei între 3 și 6 l/m², în funcție de produs.
 • Apoi un strat format din plăci de drenaj și reținere a apei, cu rol asemănător cu cel al stratului de pietriș, dar cu proprietăți superioare (pietrișul neavând capacitate de retenție de apă). Plăcile, de forma unor cofraje de ou / sau a unor rețele tridimensionale cu locașuri de reținere de apă și canalicule de drenaj, au înălțimea de 20-30 mm, rețin apa și direcționează surplusul către scurgeri. În funcție de model, stochează 7-11,5 l de apă pe m², cu o greutate proprie de numai 1,8-2 kg/m².
 • Un voal din fibre de polietilenă, gros de 1-2 mm, ce formează un strat de filtrare care împiedică colmatarea, umplerea stratului de drenaj cu particule fine din substrat și stratul de vegetație
 • Substratul pentru vegetație. Ca și spațiu pentru rădăcinile plantelor, fiind hotărâtor pentru supraviețuirea și dezvoltarea acestora. La acoperișurile verzi extensive se întinde între grosimi de 6 – 20cm, în funcție de condiții climaterice și de tipul de vegetație folosită. În compoziția acestuia intră, de regulă, materiale reciclate dar şi materiale naturale, ca țiglă șpliț, perlit, piatră ponce, zgură vulcanică, fibre de turbă, fire vegetale biodegradabile măcinate de regulă la granulații între 1–40 mm.
 • Cel mai important criteriu pentru alegerea unui anumit tip de substrat vor fi capacitatea de stocare a apei, care poate varia între 25 și 40 % din volum, cât şi permeabilitatea și stabilitatea structurală.
 • În sfârșit se ajunge la stratul de vegetație propriu-zis. Pentru acoperișul verde extensiv sunt recomandate plante rezistente la variații mari de temperatură, la condiții extreme, îngheț, lipsă de precipitații, de secetă, vânt, ploi acide etc. Diferitele specii de Sedum, ierburi sălbatice sunt ideale pentru rolul de vegetație pe un acoperiș verde extensiv, dar pot fi și combinate cu mai multe tipuri de plante cu flori pentru a ajunge la rezultate într-adevăr spectaculoase cu rol decorativ peisagistic. Sunt mai multe moduri de a planta sau însămânța vegetația extensivă, dar metoda cea mai eficace, atât din punct de vedere material și nu în ultimul rând, al timpului de execuție este folosirea rulourilor de vegetație.

Însămânțarea sau dispersia de răsaduri/ bucați de Sedum care să se înrădacineze în sol este o metoda aparent mai puțin costisitoare însă efortul de irigare, mentenantă până ajung la maturitate depășeste de câteva ori costul ruloului de vegetație care asigură deja la instalare o acoperire de peste 95% a suprafeței fiind imediat rezistent la precipitații abundente cea ce nu poate fi afirmat despre metoda de însămânțare unde în cazul unei ploi torențiale riscul de compromitere a întregii plantații este foarte mare.

Rulourile de vegețatie Sedum/ierburi, odată întinse se înrădăcinează rapid (10-14 zile) în substrat. Ruloul de vegetație are în componență o structura tridimensională de rădăcini și o cantitate apreciabilă de sol special bine drenat dar fertil, astfel în condiții normale, la un an de la amenajare, acoperișul ecologic extensiv ajunge la maturitate. Odată ele instalate protejează întreaga stratificație de acoperiș verde extensiv de toate condițiile meteo vitrege care pot apărea.

O grădină pe acoperiș astfel realizată va avea o greutate specifică pe suprafață, în stare saturată de apă, de 100-130 kg/m². Desigur, aceste date sunt orientative și în funcție de structura de rezistență a clădirii, sau în cazul unei construcții noi, când proiectul imobilului se va realiza luând în calcul și grădina suspendată ce va înfrumuseța mediul, există soluții diverse mai complexe. Se pot construi acoperișuri extensive ultraușoare, de 70 kg/m², sau mai sofisticate, cu o diversitate mai bogată a vegetației dar a căror greutate ajunge chiar la 300 kg/m².

Costul unui acoperiș verde în funcție de structura acestuia, vegetația folosită, cota de înălțime la care se instalează, suprafața totală realizată în cadrul proiectului poate avea costuri cuprinse de realizare la cheie între 40-60 Euro/mp + TVA în România însă cu același materiale acestea în Germania si USA se realizează cu costuri de 70–100 Euro/mp. Principala diferență între costurile de realizare din România și din alte țări este costul mai mic al forței de muncă din România, costul mai redus al închirierii automacaralelor folosite la ridicarea materialelor pe acoperiș și nu calitatea materialelor folosite, ele provenind 90-95% din import direct din UE sau prin dealerii locali ai producătorilor mari din domeniu având țări de origine ca Germania, Olanda.

Pentru a afla costurile acoperișului verde tip extensiv cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului Dvs.).

În cazul în care doriţi să beneficiaţi de toate avantajele unui acoperiş verde extensiv, fie uşor sau ultrauşor, o alternativă ecologică la acoperișurile obișnuite, fiind buni izolatori atât termici cât şi fonici, care au şi avantajul de reducere a radiațiilor electromagnetice, şi avantajul că nu necesită îngrijire intensivă sau lucrări speciale de întreţinere, şi pot fi adaptate specific pentru fiecare clădire în parte, vă stăm la dispoziţie cu proiecte şi soluţii.

Amenajările de acoperișuri verzi realizate de firma noastră vă vor ajuta să beneficiați de avantajele prezentate mai sus, având cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu­vă soluții de sistem de terase şi acoperişuri verzi adaptate în mod constructiv și flexibil specificului proiectului Dvs. Realizăm la cheie, cu materiale moderne și ecologice, durabile, cu vegetaţie adaptată pentru fiecare tip de acoperiş şi la preferinţele Dvs.

Indiferent dacă doriți un acoperiș verde intensiv sau unul extensiv, de tip peisaj sau de tip grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la asumarea unor concesii care impun realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori pentru un aspect spectaculos, sau doar pentru o izolare fonică accentuată, sau ca funcția ecologică al acoperișului verde să fie completată de montarea de panouri solare, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

 • Avantajele acoperişului verde

  Avantajele acoperişului verde

  Circulă o mulţime de informaţii despre avantajele acoperişurilor verzi. Se spune, că scade…
 • De ce acoperiş intensiv

  De ce acoperiş intensiv

  Cunoaștem faptul că primele acoperișuri verzi sunt amintite în istorie încă dinaintea erei…
 • De ce să ne alegeți pe noi

  De ce să ne alegeți pe noi

  De ce să ne alegeţi pe noi? Ne plac acoperişurile verzi şi pentru noi fiecare proiect nou …
 • Acoperișuri verzi – Greșeli frecvente

  Un acoperiș verde proiectat și construit în mod corect, de către specialiști în terase ver…
Mai multe din  De ce acoperiș verde