Home Sisteme de acoperiș verde Acoperiș verde extensiv ultraușor

Acoperiș verde extensiv ultraușor

10 min de citit
0
7,214
Acoperiș verde extensiv ultraușor

Un factor important în răspândirea acoperișurilor verzi e modificarea percepției noastre despre oraș. Nu mai e înțelept sau practic – și de altfel nici etic – să percepem orasul ca pe o antiteză a naturii. Găsirea unor modalități de a aduce natura în orașe, chiar pe măsură ce natura însăși se urbanizează, le va face să fie mai locuibile, și nu doar pentru oameni.

Acoperișurile vii ne reamintesc ce forță moderatoare pot fi sistemele biologice naturale. Ele recuperează un spațiu urban esențialmente negativ și îl transformă într-un șir de insule suspendate care comunică cu spațiul extraurban.

Sunt milioane de kilometri pătrați de acoperișuri convenționale în toată lumea, care prin soluții tehnice existente ar putea fi redate naturii. Odată cu modul de gândire schimbat, se găsesc soluții simple, ieftine, folosind materiale care provin din regiune, și/sau ale căror costuri de implementare nu forțează bugetele alocate realizării sau modrenizării unei construcții.

Am putea crede că a construi un acoperiș verde extensiv necesită o suprafață construibilă cu calități extraordinar de speciale. Pentru orice tip de acoperiș există o metodă prin care se poate amenaja o zonă cu vegetație. Primele întrebări se pun în legătură cu portanța acoperișului și cu înclinațiile acestuia.

Cu sistemele special concepute se pot construi acoperișuri verzi pe orice tip de suprafață de structură ușoară, indiferent de materialul din care este construit, principalul criteriu fiind hidroizolația, care se revizuiește și eventual se repară în prealabil, intervențiile ulterioare fiind costisitoare și dificile. Aceste soluții au avantajul enorm că amenajarea se face și pe construcții existente, fără modificări și ranforsări ale rezistenței clădirii pe care se lucrează, deasemenea adaptate, se pot construi și pe suprafețe cu înclinații de până la 60°.

Cu toate că acoperișurile verzi extensive nu necesită întreținere în mod special, vegetația odată maturizată se autosusține, accesul pe suprafețe va fi mai dificil din cauza portanței scăzute a structurii ușoare, deci la întocmirea planului se va avea în vedere asigurarea căilor de acces pentru mentenanță.

Există mai multe tehnologii prin care se pot rezolva provocările ce presupune amenajarea acoperișului verde extensiv ultraușor, toate urmărind în principiu același scop: minimalizarea greutății pe suprafață a vegetației funcționale, ca aceasta să nu depășească în stare saturată cu apă 50 – 70 kg/m², și totuși să asigure condițiile necesare unei vegetații, minimaliste ce-i drept, de diferite specii de suculente ca sedumul sau de specii de mușchi.

În cazul folosirii metodelor cu substrat compus din materiale poroase, minerale sau reciclate (perlit expandat, țiglă șpliț, zgură vulcanică, etc.) se urmărește ca în combinație cu stratul de drenaj să poată stoca apa necesară vegetației, și să asigure scurgerea surplusului de ape pluviale. Fiecare cm de grosime a stratului reprezintă greutatea substratului mineral de la 10 până la 13 kg/m² în stare saturată cu apă.

La o altă tehnologie, substratul este înlocuit cu un strat de vată minerală, special optimizată pentru retenția apei. Din cauza greutății scăzute față de volum, acesta va fi fixat ori cu balast ori prin alte metode până la înrădăcinarea completă a stratului vegetal, care ulterior va asigura stabilitatea tuturor straturilor componente al acoperișului viu ultraușor.

Indiferent de metodele folosite, îmbrăcarea în verdeață a acoperișului, față de cenușiul urban prăfuit al acoperișurilor convenționale ne va asigura satisfacțiile și avantajele unui acoperiș verde, la costuri scăzute și termene record de execuție.

Pentru a afla costurile acoperișului verde tip extensiv ultraușor cereți ofertă de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, secțiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului dumneavoastră).

Vă asigurăm consultanță în realizarea teraselor verzi, încă din faza de proiectare ca Dumneavostră să beneficiați de soluțiile optime pentru fiecare proiect de acoperiș verde. Cu sistemele special concepute se pot construi acoperișuri verzi pe orice tip de suprafață de structură ușoară, indiferent de materialul din care este construit.

Realizăm la cheie, întreținem pe termen lung acoperișuri verzi, terase verzi, intensive și extensive cu materiale de construcții durabile, folosind rulouri de vegetație special cultivate pentru acoperiș verde, fie extensiv, intensiv sau de tip peisaj. Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului dumneavoastră.

Acesta poate fi hală industrială proiectată cu acoperiș verde cu vegetatație extensivă, sau clădire de birouri cu terasă verde intensivă având locuri de recreere, odihnă, sau un centru comercial cu parcare și acoperiș verde intensiv tip peisaj, situat pe acoperișul clădirii. Indiferent dacă doriți un acoperiș verde extensiv sau unul intensiv, de tip peisaj sau grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă doriți ca funcția ecologică a acoperișului verde să fie completată și de montarea de panouri solare, sau vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

Mai multe din  Sisteme de acoperiș verde