Home Sisteme de acoperiș verde Acoperiș verde intensiv tip grădină

Acoperiș verde intensiv tip grădină

16 min de citit
1
9,740
Acoperiș verde intensiv tip grădină

Acoperișul verde, dacă structura de rezistență și microclimatul ne permite, poate fi amenajată ca o grădină în adevăratul sens al cuvântului. În aglomerațiile urbane, unde pur și simplu nu există spațiu la sol pentru amenajarea unui mic colț verde, faptul că este realizabilă construcția unei grădini care să ne aducă mai aproape de natură, unde să putem admira dezvoltarea unui copăcel plantat de noi, este de extraordinar.

Cenușiul unui acoperiș obișnuit poate fi înlocuit cu o vegetație bogată, se poate întinde gazon, planta tufe, chiar arbuști fructiferi sau zarzavaturi, plante de grădină dacă vrem să savurăm un fruct sau o legumă produsă de noi.

Să nu uităm nici de celelalte avantaje, proprii oricărui tip de acoperiș verde, ca reglarea temperaturii acoperișului, limitând variațiile extreme, atenuarea efectului de seră, reducerea „Efectului de Insulă Urbană”, retenția apei pluviale în exces, etc. (vezi Avantaje).

Toate acestea pot fi soluționate prin tehnologia construirii unui acoperiș verde semiintensiv sau intensiv, în funcție de preferințe și având în vedere particularitățile proiectului clădirii, condițiile climaterice ale zonei, posibilitatea asigurării unei mentenanţe adecvate (posibilități tehnice de irigare și buget alocat pe termen lung), structura de rezistență a construcției. Acest tip de vegetație necesită îngrijire, udare, fertilizare corespunzătoare, iar substratul cu caracteristici speciale va avea o grosime considerabilă, cuprinsă între 250–300 mm. Această grosime este necesară din cauza plantelor cu masa radiculară mai mare, precum și a nevoilor sporite de umiditate și substanțe hrănitoare înmagazionate în substratul grădinii de pe acoperiș.

Acoperișul verde intensiv tip grădină este o construcție destinată în primul rând recreării, înregistrându­se în exploatare circulație pietonală medie, lucru ce va fi avut în vedere în special la alegerea sistemului de drenaj, care să suporte forțele de compresie în exploatare și să asigure eliminarea apei, fără alte sisteme paralele.

Având în vedere că această categorie de acoperiș viu nu necesită totuși grosimi ale substratului extraordinar de mari, neavînd intenția de a planta copaci de înălțime mare, sau alt tip de vegetație cu nevoi radiculare voluminoase, cu toate că este considerat unul intensiv, se poate amenaja atît pe suprafețe plane, de 0­-5°, cât și pe suprafețe cu înclinații în unghiuri de la 5° la 10°.

Elementele constitutive ale structurii acoperișului verde intensiv tip grădină pe o suprafață plană, vor fi următoarele:

Strat de protecție, de închidere, dintr-­o membrană antirădăcină, care să reziste la acțiunea agresivă a rădăcinilor.
Strat de protecție, geotextil cu rol de protecție mecanică a membranei antirădăcină, din fibre de poliester sau amestec de fibre consolidate mecanic, poliester și polipropilenă regenerată, cu o rată de absorbție a apei între 3 și 6 l/m², în funcție de produs.

Strat format din plăci de drenaj și reținere a apei, cu rol asemănător cu cel al stratului de pietriș, dar cu proprietăți superioare (pietrișul neavând capacitate de retenție de apă, având greutate proprie mare etc). Plăcile, au înălțimea de 50­-80 mm, rețin apa și direcționează surplusul către scurgeri de tip „preaplin”. În funcție de model, stochează 10­-21 l de apă pe m², cu o greutate proprie de numai 2-­4 kg/m². Acoperișul verde intensiv fiind destinat circulației pietonale, plăcile de drenaj utilizate sunt rezistente la compresiune cu valori între 25 kN/m² și 35 kN/m².
Un voal din fibre de polietilenă, gros de 1­-2 mm, ce formează un strat de filtrare care împiedică colmatarea, umplerea stratului de drenaj cu particule fine din substrat și stratul de vegetație.
Ca și spațiu pentru rădăcinile plantelor, substratul pentru vegetație, este hotărâtor pentru supraviețuirea și dezvoltarea acestora. La acoperișurile verzi semiintensive se întinde în grosimi de 250 – 300 mm, în funcție de factorii estetici sau funcţionali. În compoziția acestuia intră, în proporții diferite, materiale reciclate dar și materiale naturale, ca țiglă șpliț, perlit, piatră ponce, zgură vulcanică, fibre de turbă, fire vegetale biodegradabile măcinate de regulă la granulații între 1–40 mm. Cel mai important criteriu pentru alegerea unui anumit tip de substrat vor fi capacitatea de stocare a apei, care poate varia între 25 și 40 % din volum, permeabilitatea și stabilitatea structurală.

Stratul de vegetație propriu zis, care poate fi similar cu a unei grădini de la nivelul solului, putând fi foarte bogat ca varietate de specii, cele mai importante criterii în alegerea acestora fiind clima și microclima amplasamentului, precum și rata lor de creștere anuală. Se recomandă plante perene sau anuale, plante legumicole, arbuști, în special specii autohtone sau care s­au aclimatizat zonei respective, arbuști fructiferi, etc. La plantele lemnoase, conifere sau foioase se urmăresc câteva caracteristici generale: subarbuşti sau arbuşti, cu înălţimea maximă 1,5­-2 m; cu tulpini târâtoare sau erecte; adaptaţi la uscăciune (specii xerofile, xero­mezofile), relativ rezistenţi la ger.

În cazul suprafețelor cu unghiuri de înclinație între 5° și 10°, în pantă ușoară, structura constructivă a acoperișului verde extensiv cu vegetație tip grădină, este cvasiidentică cu cea folosită la suprafețe plane, o caracteristică diferită importantă fiind următorul fapt: Între stratul format din plăcile de drenaj și substratul pentru rădăcini nu se mai întinde voalul filtru, substratul fiind turnat direct peste plăci pentru a asigura aderența împotriva forțelor de alunecare ce apar la aceste unghiuri. Totodată, crește importanța menținerii în stare umedă a substratului pînă la plantarea și înrădăcinarea vegetației, pentru a preveni alunecarea sau erodarea acestuia. Din acest motiv se recomandă impetuos folosirea rulourilor vegetale, în cazul acesta în special gazon, cunoscându­se rapiditatea cu care acestea se înrădăcinează, fixând astfel toate straturile componente și protejând întreaga stratificație de acoperiș verde extensiv de toate condițiile meteo vitrege care pot apărea.

Greutatea totală pe suprafață în stare saturată cu apă a unui sistem asemănător poate ajunge la 350 kg/m² și o înălțime constructivă de 35­-40 cm.

Întreținerea acoperișului verde intensiv de tip grădină se realizează în două etape distincte: ­
Întreţinerea după plantare, care poate dura până la doi ani, în care are loc procesul de consolidare a plantelor. ­
Întreţinerea pe perioada de serviciu a acoperişului verde, care presupune irigarea și fertilizarea, inspecţia periodică şi plivirea plantelor uscate sau a buruienilor. Acoperişurile terasă tip grădină intensivă necesită o întreţinere dedicată, în funcţie de utilizarea terasei respective şi care ţine cont de nevoile plantelor corespunzătoare fiecărui anotimp, de perioada lor de creştere, înflorire etc, astfel încât în orice moment din an terasa respectivă să aibă un aspect controlat.

Pentru a afla costurile acoperișului verde intensiv tip grădină cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului dumneavoastră).

Vă asigurăm consultanță în realizarea acoperișurilor și teraselor verzi, de tip grădină cu o vegetație bogată, unde se poate întinde gazon, planta tufe, chiar arbuști fructiferi sau zarzavaturi, dacă vrem să savurăm un fruct sau o legumă produsă de noi.

Vă stăm la dispoziție încă din faza de proiectare ca Dumneavostră să beneficiați de soluțiile optime pentru fiecare proiect de acoperiș verde. Realizăm la cheie, întreținem pe termen lung acoperișuri, terase verzi, intensive și extensive cu materiale de construcții durabile, folosind rulouri de vegetație special cultivate pentru acoperiș verde fie ea extensivă, intensivă sau de tip peisaj. Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului dumneavoastră.

Aceasta poate fi hală industrială proiectată cu acoperiș verde cu vegetatație extensivă, sau clădire de birouri cu terasă verde intensivă având locuri de recreere, odihnă, sau un centru comercial cu parcare și acoperiș verde intensiv tip peisaj situat pe acoperișul clădirii. Indiferent dacă doriți un acoperiș verde extensiv sau unul intensiv, de tip peisaj sau grădină, sau dacă structura de rezistență a acoperișului actual vă obligă la realizarea unui acoperiș cu vegetație ultraușoară sau ușoară, dacă doriți ca funcția ecologică al acoperișului verde să fie completată și de montarea de panouri solare, sau vă doriți o grădină verticală amplasată pe pereții interiori sau exteriori, vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.

Mai multe din  Sisteme de acoperiș verde