Home Vegetație Vegetație intensivă – Arbuşti

Vegetație intensivă – Arbuşti

7 min de citit
0
5,176

În cazul acoperișurilor verzi intensive vegetația este similară cu cea a unei grădini de la nivelul solului, structura constructivă a amenajării permițând acest lucru.

Fie că vorbim de acoperiș verde intensiv tip grădină sau tip peisaj, grosimea substratului folosit asigură condiții de trai optime unei vegetații diverse, cele mai importante criterii în alegerea acestora fiind clima și microclima amplasamentului, precum și rata lor de creștere anuală.

Se recomandă plante perene sau anuale, arbuști, în special specii autohtone sau care s-au aclimatizat zonei respective.

La plantele lemnoase, conifere sau foioase se urmăresc câteva caracteristici generale: subarbuşti sau arbuşti, cu înălţimea maximă 1,5-2 m; cu tulpini târâtoare sau erecte; adaptaţi la uscăciune (specii xerofile, xero-mezofile), relativ rezistenţi la ger.

O listă exhaustivă a plantelor ce pot fi utilizate la construcția unui acoperiș verde intensiv, grădină sau peisaj, este imposibil de realizat, fiind vorba de fapt de un proiect de amenajare peisagistică, care ținând cont de posibilitățile tehnice, materiale, financiare și opțiunile utilizatorului final va include plantele ce vor fi defini aspectul final.

Câteva exemple, care să traseze totuși o posibilă idee asupra diversității posibilelor opțiuni, cu specii ce pot popula cu succes acoperișul înverzit:

Alnus viridis
Amelanchier laevis
Amelanchier stolonifera
Amygdalus nana
Aronia melanocarpa
Berberis vulgaris
Buxus sempervirens
Celastrus scandens
Cephalanthus occidentalis
Cladrastis lutea
Cornus alba
Cornus alternifolia
Cornus amomum
Cornus canadensis
Cornus racemosa
Cornus sericea
Cornus sericea ‘isanti’
Caragana arborascens
Chamaecytisus albus
Colutea arborescens
Cornus alba
Cornus mas
Cornus sanguinea
Corylus avellana
Cotoneaster horizontalis
Crataegus monogyna
Daphne laureola
Daphne mezereum
Diervilla lonicera
Hamamelis virginiana
Hydrangea arborescens
Hydrangea macrophylla
Hypericum kalm.
Jasminum fruticans
Juniperus horizontalis
Ligustrum vulgare
Lonicera tatarica
Kalm’s Ilex verticillata
Mahonia aquifolium
Myrica pennylvanica
Parthenocisus virginiana
Physocarpus opulifolius
Potentilla fruticosa
Potentilla tridentata ‘Nuuk’
Philadelphus coronarius
Physocarpus opulifolius
Ptelea trifoliata
Prunus cistena
Rhodendron ‘Aglo’
Rhus aromatica
Rhus glabra Ribes sanguineum
Rosa canina
Rosa gallica
Salix exigua
Sambucus canadensis
Sambucus pubens
Spirea alba
Spirea bumalda ‘Goldmound’
Spirea bumalda ‘Goldmound’
Spirea tomentosa
Symphoricarpus albus
Syringa vulgaris
Viburnum dentantum
Viburnum lentago
Viburnum trilobum
Viburnum opulus
Viburnum rhytidophyllum
Vitis riparia
Weigela florida ‘French Lace’
Tamarix tetrandra








Cu o bogată experiență în amenajări peisagistice și construcția de acoperișuri verzi, vă stăm la dispoziție pentru alegerea tipului de vegetație al acoperișului verde, extensiv sau intensiv.

În cazul acoperișurilor verzi intensive vegetația este similară cu cea a unei grădini de la nivelul solului, structura constructivă a amenajării permițând acest lucru. Se recomandă plante perene sau anuale în special, specii autohtone, sau care s-au aclimatizat zonei respective.

Selectarea plantelor ce vor alcătui compoziția verde al acoperișului, a grădinii terase sau al pereților vii, se face cu concursul personalului horticultor și ingineri peisagiști calificați și cu experiență în construcțiile verzi de orice tip.

Plantele recomandate de noi vor fi potrivite condițiilor climatice ale amplasamentului, fie vorba de specii autohtone sau importate dar care s- au dovedit a fi viabile în clima și microclima respectivă. Întreținerea ulterioară în garanție sau cu contract de întreținere a acoperișului verde se realizează cu promptitudine și profesionalism maxim, scopul de a avea un spațiu verde estetic, sănătos și viguros fiind un scop comun. Acoperișul Dumneavoastră ecologic poate fi extensiv, plantat cu sedum sau ferigi, intensiv cu ierburi, plante perene, arbuști chiar copaci și gazon de cea mai bună calitate. Plantarea se poate face cu plapume de vegetație, rulouri de sedum sau rulouri de gazon, se poate însămânța cu lăstari sau semințe de iarbă, amestecuri de semințe, ori se pot monta tăvi cu plante cu vegetația maturizată pentru rezultate imediate.

 

Mai multe din  Vegetație