Home Noutăţi Cehia adoptă acoperișurile verzi pentru reducerea efectelor schimbării climaterice

Cehia adoptă acoperișurile verzi pentru reducerea efectelor schimbării climaterice

4 min de citit
0
754
Cehia adoptă acoperișurile verzi

Cotidianul Hospodářské Noviny anunță că un număr crescând de proprietari de imobile din Cehia aleg să-și acopere acoperișurile cu sisteme vegetale, gazon sau alte specii, pentru reducerea efectelor schimbării climaterice.

Potrivit Asociației Naționale a Arhitecților Peisagiști din Cehia, suprafața acoperișurilor verzi construite s-a mărit anul trecut cu 250.000 mp.

Instalarea acoperișurilor verzi este cea mai populară măsură pentru contracararea efectelor valurilor de căldură din ce în ce mai frecvente în zonă. Vegetația plantată pe acoperiș menține interiorul clădirilor mai răcoros, prin reducerea radierii de căldură prin învelitori, și totodată temperează cantitățile de ape pluviale ce se revarsă în sistemul de canalizare.

Printre altele, acoperișurile verzi atenuează efectele urban heat island în zonele metropolitane unde este semnificativ mai cald decât în mediul rural din împrejurimi. Ziarul relatează că diferențele de temperaturi măsurate pe acoperișuri convenționale și cele verzi pot ajunge la 40 de grade Celsius.

Cu toate că numărul acoperișurilor înverzite din Cehia este în creștere, numărul lor încă rămâne scăzut față de cele instalate în alte țări europene, a conluzionat Pavel Dostál de la Asociația Arhitecților Peisagiști. Numai în Berlin suprafața acoperișurilor verzi este de aproximativ 4 milioane mp, în Viena cca. 2.6 milioane. În Germania proprietarii clădirilor sunt motivați să-și instaleze sisteme de acoperiș verde prin subvenții ce pot acoperi până la 50% din costul de implementare.

Unul dintre orașele care încearcă să implementeze strategii de încurajare a acoperișurilor verzi este capitala Moraviei, Brno unde recent s-au alocat 20 milioane de coroane (~780.000 Euro) pentru proiectele de gen. Potrivit Michal Sedláček, arhitectul șef al Brno, aproximativ 8 milioane de coroane s-au și distribuit între proprietarii de imobile.

Deși investiția inițială în cladiri eco-prietenoase poate părea descurajatoare, economiile realizate în timp pot însemna milioane de coroane – Libor Musil, CEO al unei companii de construcții de acoperișuri. În afara reducerii costurilor cu energia electrică și canalizare, acoperișurile verzi au și efecte pozitive asupra angajaților, oferindu-le un microclimat mai plăcut.

Autor: Ruth Fraňková
Foto: AxelHH, CC BY 3.0
Sursa: radio.cz

Mai multe din  Noutăţi