Home Noutăţi Amenajări verzi pe verticală, pereți verzi: beneficii și pericole

Amenajări verzi pe verticală, pereți verzi: beneficii și pericole

16 min de citit
1
4,049
Grădini verticale, pereți verzi

Amenajările vii verticale, ca rezultat al integrării în construcții a anumitor tipuri de vegetație, reprezintă o îmbunătățire a eficienței ecologice și de mediu în general. Are efecte pozitive nu numai sociale și estetice, dar și asupra stării de bine în interiorul și în afara clădirilor. De 2000 de ani, în arhitecturile tradiționale au fost plantate plante cățărătoare la baza pereților, sau crescute în ghivece pe elevațiile principale.

Se pot utiliza ca sisteme exterioare cu impact vizual major, sau montate în interior, beneficiind de lumină naturală sau artificială în cele mai diverse condiții climaterice. Selecția plantelor și a mediilor de cultură utilizate vor fi în concordanță cu specificul microclimei regiunii. Vegetația se va înrădăcina în solul înconjurător, în panouri modulare atașate fațadei, direct în peretele special pregătit pentru acest rol, cu scopul de a acoperi clădirea cu un înveliș vegetal.

În trendurile zilelor noastre se definesc mai multe sisteme de amenajări vegetale pe verticală, de regulă cunoscute sub denumirea generică de perete verde. Deosebim fațade verzi (sisteme directe și indirecte) și pereți vii (pasive, active, pereți vegetali și pereți peisaj), diferența făcându-se după sisteme de montare și de modul de cultivare.

Perete viu

Sistemul de perete viu – LWS (Living wall system) – este alcătuit din panouri modulare/plantere vegetale. Fiecare celulă a sistemului conține propriul mediu de cultură, ca perlit, spumă poliuretanică, pâslă sau vată minerală. Dacă se dorește ca peretele să fie în primul rând un ecosistem independent, este mai avantajos să se utilizeze compost ca substrat de cultură. Se bazează pe mediul de cultură hidroponică, utilizându-se nutrienți solvabili pentru a asigura nevoile plantelor.

Din punct de vedere funcțional, în comparație cu o fațadă verde, cele mai multe astfel de sisteme necesită un design mult mai complex, fiind luate în considerare foarte multe variabile, mai multe tipuri de materii și materiale folosite, și mai ales complexitatea sistemului de nutriție/irigare. Sub aspect financiar, este un consumator important de energie, dificil de întreținut, astfel destul de costisitor.

Avantajul sistemului constă în varietatea relativ largă a plantelor pretabile, în special cele veșnic verzi, ca ferigi, copăcei de mici dimensiuni, flori perene și chiar plante comestibile. Nu se folosesc exclusiv plante cățărătoare, astfel se pot realiza proiecte mai estetice și creative. Preselecția vegetației este un proces migălos și complicat. Este vitală alegerea plantelor în concordanță cu specificul mediului în care se vor instala și de durata de utilizare preconizată a peretelui viu. De exemplu, panourile cu mediul de cultură bazat pe pâslă au o medie de viață de cca. 10 ani, față de sistemele cu plantere vegetale, cu o medie de utilizare așteptată de peste 50 de ani.

Tipuri de pereți vii
Tipuri de pereți vii:  a – plantere vegetale, b – substrat de spumă poliuretanică, c – straturi de pâslă (sursa: Toronto Green Roofs Heal Cities)

Peretele viu pasiv
Acest sistem derivă din structuri de acoperiș verde, cu adăugarea unor inovații tehnologice necesare implementării pe verticală. Se utilizează prin sisteme modulare, alcătuite din panouri rectangulare sau pătrate care conțin mediul de cultură și dispozitive de fixare ale plantei. Sistemele modulare de regulă sunt preplantate, cu vegetația ajunsă la maturitate și conferă un aspect eco imediat după instalare. Mediul de cultură conține nutrienții necesari, iar irigația se realizează printr-o rețea de tuburi prin care gravitația sau presiunea din sistem asigură umiditatea fiecărei celule. În cazul fiecărui proiect, construcția este izolată de perete, pentru a preveni pătrunderea umidității.

În ansamblu sunt câteva componente comune care se regăsesc la oricare dintre aceste tipuri de pereți vii, dar fiecare proiect are soluții de irigare, hrănire etc., adaptate specificului local.

Perete viu pasiv
Perete viu pasiv (sursa: La Societe Green Wall)
Perete viu pasiv
1 – panouri, 2 – mediu de cultură, 3 – plante, 4 – sistem de irigare/fertilizare, 5 – cadru de suport (sursa: Gsky.com)

Peretele viu activ

Perete viu activ
Perete viu activ (sursa: GM Canada and air quality solution)

Acest concept include un jet de aer direcționat prin sistemul de perete viu, aducând îmbunătățiri importante peretelui viu pasiv. Este de dorit ca acest aer recirculat să fie integrat în infrastructura clădirii, având rolul de bio-filtrare a aerului din interior, făcând parte dintr-un sistem de aer condiționat ecologic.

Vegetația este hrănită hidroponic de apa bogată în nutrienți, recirculată dintr-un vas colector. Două straturi de textil nețesut vor suporta masa rețelei de rădăcini, acestea dezvoltându-se între ele. Plantele absorb monoxidul de carbon din aerul aspirat și sistemul elimină un aer proaspăt, răcoros, introdus în sistemul de aer condiționat și distribuit prin clădire. Astfel, când sistemul se integrează în infrastructura de climatizare a clădirii, economiile din consumul de energie pot ajunge la 30%.

Sistemul poate fi aplicat și pe scară largă.

Peretele vegetal și zidul tip peisaj

Mur vegetal
Mur Vegetal (sursa: flickr.com)

Peretele vegetal (Mur vegetal) este inovația botanistului francez Patrick Blanc. Specializat în plantele din pădurile tropicale, biologul este bine cunoscut ca un promotor al conceptelor de perete verde. Sistemul lui constă din două straturi de textil sintetic, prevăzute cu buzunărașe care conțin mediul de cultură și plantele propriu-zise.
Din cauza greutății textilelor cu grad de umiditate ridicată, sistemul este montat pe un suport de cadru metalic, fixat de perete și izolat hidrofug de acesta. Irigația este gravitațională, apa se prelinge prin textil de sus în jos și asigură umiditatea și hrana necesară vegetației.

Zid peisaj
Zid peisaj (sursa: herculesmfg.com)

Zidul peisaj este o dezvoltare a fermei peisagistice. Sunt construite pe taluzuri verticale sau cu înclinație mare, având rolul de stabilizare a solului, reducerea zgomotului sau altele. Estetic joacă un rol important în creațiile de amenajări peisagistice. Sunt construite din geogrile de beton sau plastic care să susțină plantele și mediile de cultură.

Beneficii și pericole

Beneficiile se reflectă în mai multe domenii și în diferite măsuri. Dacă unele proiecte acoperă cu vegetație o suprafață mare dintr-o zonă, beneficiile pot fi notate pe o scară mai mare, pe cartiere sau orașe. Altele se rezumă exact la nivelul imobilului. Aspecte relevante care influențează avantajele aduse pot fi grosimea frunzișului, proprietățile materialelor folosite, retenția de apă și implicit gradul de umiditate și evaporare, curenții de aer din stratificație, etc.

Beneficiile de mediu includ fotosinteza, filtrarea aerului ambient, absorbția monoxidului de carbon, retenția microparticulelor, a prafului. Nu este de neglijat reducerea zgomotului urban. Trei factori au influență asupra acestei capacități: grosimea mediului de cultură, gradul de acoperire și materialele folosite în sistemul de amenajare vegetală pe vericală.

Esteticul are un rol major în designul proiectelor de perete verde. Clădirile din aglomerațiile urbane dând o notă de gri, plictisitoare, străzilor, imobilele de birouri sau parcări, supermarketurile cu designul standard, toate pot fi subiecte conceptelor de perete viu. Se obține o schimbare vizuală dramatică și se ajunge la o ameliorare substanțială a condițiilor de mediu.

Pod din Franța înainte de înverzire
Pod din Franța înainte de înverzire (sursa: urbantimes.co)
Pod înverzit
Același pod, înverzit (sursa: urbantimes.co)

Pe de altă parte, o amenajare de pereți vii poate fi destul de costisitoare atât la instalare, cât și ca mentenanță ulterioară. Dintre toate sistemele de amenajare vegetală pe verticală, pereții vii sunt cele mai scumpe din cauza costului adunat al planterelor, a sistemelor de irigație, a plantelor înglobate. Cheltuielile de mentenanță depind de soluțiile adoptate la proiectare/construcție și includ printre altele, înlocuirea tuburilor și țevilor de irigare și nutriție, schimbarea panourilor deteriorate ori costul plantelor înlocuite. De asemenea se iau în calcul și alte cheltuieli emergente, ca tarifele pentru eliminarea deșeurilor rezultate în urma intervențiilor de mentenanță, costurile eventualelor reparații la exteriorul propriu-zis al clădirii (tencuieli, hidroizolări, etc.), lista nefiind exhaustivă.

Ca alternativă, fațadele verzi, concepute și construite în principal ca sisteme cu plante cățărătoare, reprezintă o soluție mai puțin costisitoare, în același timp păstrând multe dintre avantajele pereților vii.

Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de noi va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului Dumneavoastră. Vă stăm la dispoziție cu proiecte, soluții de sistem, devize de acoperiș verde, consultanță de specialitate.
Mai multe din  Noutăţi